Mariakerke - Dankzij onze leerkrachten fotografie gaf alweer een topfotograaf onze eerste ‘Woord over Beeld’- lezing van dit schooljaar. Een uitverkochte volle zaal voor Jimmy Kets. Meer dan 2 uur lang nam hij ons mee doorheen zijn 20-jarige carrière als pers-en portretfotograaf om te eindigen bij zijn nieuwste videoproject ‘het spilvarken Luc’.

Een greep uit zijn uitgebreid portfolio was onlangs te bewonderen op het AntwerpPhoto Festival. Zowel zijn vrij werk als foto’s in opdracht voor De Morgen en De Standaard waren er tentoongesteld. We kregen een blik achter de schermen, een knipoog naar kleurrijke imperfectie en heel wat handige fotografietips.

De indringende portretten die hij als persfotograaf vaak als opdracht kreeg, maakte hij aanvankelijk dik tegen zijn zin. Hij hield niet van lachende gezichten en wou dat een portret er spontaan uitzag. Tijdens de presentatie vertelde hij hoe hij dit voor elkaar kreeg zoals o.a. bij de zwoele blik van politicus Chris Peeters, het zwart-witbeeld van peinzende acteur Tom Van Dyck en de mysterieuze foto van muzikant Daan Stuyven.


“Als fotograaf neem je een standpunt in en vertel je een verhaal. Mijn persoonlijke houvast: het licht en de locatie.”


Niet alleen een onderwerp kon tegenwerken, maar ook de locatie zat niet altijd mee. Voor een geslaagde foto kon daglicht echt een verschil maken. De locaties waar interviews werden afgenomen, lieten vaak niet veel aan de verbeelding over; zoals een donker vergaderzaaltje met tl-verlichting. Jimmy Kets liet de toeschouwers een eerste foto zien van de realistische setting snel genomen met een iPhone. Dan toont Kets welke eenvoudige aanpassingen hij deed aan de locatie en het licht. Het eindresultaat dat we daarna te zien kregen was dan elke keer een verbluffend portret.


“Ik heb een voorliefde voor de details in de marge van het gebeuren.”

 

Voor het vinden van een interessante kadrering, haalde hij vaak inspiratie uit de omgeving. Hij liet o.a. beelden zien uit zijn fotoboeken ‘Volkscafés. Vrouwentongen & mannenpraat’, ‘Brightside’, ‘Niet Miss’ en ‘The graves are nice this time of year’. In elke reeks zaten beelden die atypische en kleurrijke details tonen die je deden stilstaan bij het onderwerp. Het was net alsof er bij toeval dingen samenkwamen waardoor er een nieuwe interpretatie van de werkelijkheid ontstond. Was het echt toeval of had hij gewoon een scherp oog en veel gevoel voor humor waardoor hij zaken opmerkte die anderen niet zagen?

De laatste jaren legde Jimmy Kets zich toe op film. Zo maakte hij o.a. videoportretten van zijn inspirerende voorbeelden Carl De Keyser en Harry Gruyaert. Voor zijn allernieuwste docufilm werd hij bijna één met zijn onderwerp, hij dompelde zich letterlijk onder in de modder voor het filmen van ‘New Pigs on the Block’. Meer info volgt in 2022.

Met dank aan onze fotografiecursist © Khaffaf Omran voor de mooie beelden!


Wil je ook de beste fotografietips krijgen van echte pro’s of wil je een gesigneerd fotoboek bemachtigen voor Kerstmis enzo? Hou onze Facebookpagina ‘Kisp fotografie’ goed in de gaten als je de volgende lezing van Woord over Beeld niet wilt missen. Tickets zijn altijd heel snel uitverkocht!

Gepubliceerd op 25 november 2021
Aangepast op 25 mei 2023

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Instapaper

Misschien ben je wel geïnteresseerd in de volgende opleidingen:

Verlichtingstechnieken @home

Je hebt het licht gezien en wil dit delen met iedereen! Licht is de start van ons beeld, maakt mooi, geeft vorm en kleur. Eerst gaan we licht ontdekken en onder…

Verlichtingstechnieken - blended learning

Je hebt het licht gezien en wil dit delen met iedereen! Licht is de start van ons beeld, maakt mooi, geeft vorm en kleur. Eerst gaan we licht ontdekken en onder…

Verlichtingstechnieken

Je hebt het licht gezien en wil dit delen met iedereen! Licht is de start van ons beeld, maakt mooi, geeft vorm en kleur. Eerst gaan we licht ontdekken en onder…

Laat je inspireren

 Woord over Beeld: Nick Hannes

Woord over Beeld: Nick Hannes

Boek nu je plaatsje voor alweer een inspirerende lezing van een topfotograaf.

 Vakgroep foto maakt kabaal

Vakgroep foto maakt kabaal

Onze lesgevers fotografie zijn nu ook virtuoze percussionisten!

 Full house voor Carl De Keyzer

Full house voor Carl De Keyzer

“Wow, het is hier echt wel een full house vanavond, fantastisch. Bedankt om te komen, allemaal.”
Een grote opkomst doet de geprezen Magnum-fotograaf Carl De Keyzer nog steeds zichtbaar en oprecht plezier.