Elk jaar wordt er op de eerste donderdag van mei 'wereld wachtwoordendag' gevierd. Deze dag is een gelegenheid om jullie enkele tips mee te geven. 

 

1. Kies een sterk wachtwoord

Een sterk wachtwoord kiezen is niet gemakkelijk. Een sterk wachtwoord bevat minstens 8 karakters. Hoe meer tekens, hoe moeilijker mensen én computers het namelijk hebben om je wachtwoord te raden.

Meng hoofdletters, kleine letters, cijfers, maar ook speciale tekens! Het liefst kies je voor minder vaak gebruikte tekens en niet de meest voor de handliggende zoals een uitroepteken of een vraagteken.

Zorg er ook voor dat je geen identificeerbare informatie in je wachtwoord verwerkt. Gebruik dus geen data of namen met een persoonlijke betekenis.

Geen inspiratie? Hier kan je een sterk wachtwoord laten maken: www.lastpass.com/nl/password-generator

 

2. Wachtwoorden opslaan en beheren

Het sterke wachtwoord onthouden is vaak een nog moeilijkere opdracht, want het liefst heb je voor elk account een uniek sterk wachtwoord. 

Om je daarbij te helpen zijn er verschillende wachtwoordmanagers op de markt. Een wachtwoordmanager is een programma dat jouw wachtwoorden veilig voor je opslaat. 

Je slaat al je wachtwoorden op in één database (soms ook “kluis” genoemd). Deze wordt dan vergrendeld met één hoofdsleutel (“Master Key”). Je hoeft dus maar één hoofdsleutel te onthouden om de hele database te ontgrendelen. De database is erg goed beveiligd, maar staat of valt natuurlijk met hoe zorgvuldig jij omspringt met de hoofdsleutel!

Gratis wachtwoordmanagers

Je hebt de gratis wachtwoordmanager van Google die verwerkt zit in in je Google-account en de browser Chrome (passwords.google.com) of het open-source KeepPass (keepass.info) dat werkt via een programma op je computer om al je wachtwoorden in bij te houden.

Betalende alternatieven

Daarnaast zijn er ook een hele hoop betalende spelers op de markt zoals LastPass, Dashlane, Keeper en Bitwarden.

In ruil voor abonnementsgeld krijg je een gebruiksvriendelijke plugin voor in je browser die je helpt tijdens het aanmaken en invullen van je wachtwoorden.

De betalende wachtwoordmanagers zorgen ook voor een vlot beheer van je wachtwoorden over verschillende toestellen heen (pc, smartphone, mac, ...) en monitoren of de door jou gebruikte wachtwoorden niet voorkomen op lijsten die uitgewisseld worden onder oplichters en hackers.

 

3. Tweestapsverificatie

Meer en meer wordt er ook gebruik gemaakt van tweestapsverificatie. Deze manier van inloggen zie je vooral bij websites die gevoelige informatie over je bijhouden zoals overheidswebsites en ziekenfondsen, maar ook sociale media passen deze methodes toe.

Door tweestapsverificatie wordt er een extra laag beveiliging aan jouw account toegevoegd. Bij het inloggen geef je niet alleen je wachtwoord in, maar wordt er daarna bijvoorbeeld via sms of e-mail een verificatie-code gestuurd.

Op deze manier wordt het voor een oplichter moeilijker om in te breken in je account. Hij of zij moet dan niet alleen je wachtwoord kennen, maar ook toegang hebben tot je smartphone of mail-account.

Wanneer je bij een dienst een nieuwe account aanmaakt ga dan zeker eens kijken in je profiel of deze extra functie wordt aangeboden!

Gepubliceerd op 5 mei 2021
Aangepast op 11 mei 2021

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Instapaper