Ingrediënten (voor 4 personen)
- 1 bloemkool in roosjes
- 1 el bloem
- 1 theelepel rood chilipoeder
- 1 theelepel gemalen koriander
- 1 theelepel gemberpoeder
- flinke snuif kurkuma
- 4 el olijfolie
- 1 ui, fijngesneden
- 1 teen knoflook
- 1 blik van 400 gr tomatenblokjes
- 100 g ontpitte medjooldadels
- ¾ liter groentebouillon
- 3 el fijngesneden koriander
- 2 el fijngesneden muntblaadjes
- zout
- versgemalen peper
Pilav
- 2 el olijfolie
- 50 g blanke amandelen
- 1 ui, fijngesneden
- 50 g rozijnen
- 1 theelepel kaneel
- 350 g langkorrelige rijst
- ¾ l groentebouillon
- zeste van 1 kleine sinaasappel
Werkwijze
- Blancheer de bloemkoolroosjes 1 minuut in kokend water, giet ze af, laat schrikken en dep ze in een theedoek droog.
- Vermeng ze in een schaal met de bloem en specerijen en laat ze zo 1 uur staan zodat de smaken zich kunnen vermengen.
- Verhit de olie in een pan met dikke bodem en bak de bloemkool op laag vuur in 5 minuten rondom goudbruin.
- Voeg de ui en knoflook toe en bak nog 2 minuten.
- Doe de tomaten, dadels en bouillon erbij en stoof alles 15-20 minuten.
- Meng de kruiden en zout en peper naar smaak door de tajine.
Pilav
- Verhit de olie in een pan en bak de amandelen in 5-6 minuten goudbruin.
- Schep ze eruit, doe de ui en rozijnen in de pan en bak ze 2 minuten.
- Voeg de kaneel toe en bak nog 30 seconden.
- Schep de rijst door de ui en kaneel tot alle korrels vettig zijn.
- Giet de bouillon erover, zet het deksel op de pan en laat de rijst op laag vuur in circa 15 minuten gaar worden.
- Neem de pan van het vuur en laat hem nog afgedekt 5 minuten staan.
- Schep de sinaasappelzeste en de amandelen door de rijst, voeg naar smaak zout en peper toe en serveer bij de tajine.
Bron: Bekijk ons culinair aanbod