"Taal is een grote drempel als je solliciteert"

Antonina Dubas

cursiste Nederlands

Antonina Dubas is afkomstig uit Oekraïne en woont sinds 2022 in België met haar man en drie zonen. Ze volgde al verschillende lessen Nederlands bij Kisp, en is nu bezig met de opleiding ICT & sollicitatietraining NT2.

Antonina:"Solliciteren in het Nederlands is veel moelijker dan gewone gesprekken voeren in het Nederlands. Als je solliciteert moet je het over een welbepaald onderwerp hebben, en daar is onze woordenschat vaak niet groot genoeg voor. Gesprekjes met buren, dat is iets helemaal anders, dat gaat al heel vlot ondertussen. Dan praat je over allerlei onderwerpen, en is het niet erg als je bepaalde woorden niet kent. Maar om te solliciteren voel ik dus wel nog een grote drempel, ja."

Kisp:Heeft de cursus ICT & sollicitatietraining NT2 je daarbij kunnen helpen?

Antonina:"Absoluut, ik heb al veel bijgeleerd! We hebben veel nieuwe informatie gekregen, die belangrijk is bij het solliciteren. Hoe je een cv moet opstellen bijvoorbeeld. De structuur van een cv in België is namelijk verschillend van de structuur die een cv heeft in Oekraïne. Welke vragen je kan verwachten op een sollicitatiegesprek, welk soort vragen je zelf kan stellen aan de werkgever, hoe je moet antwoorden op een uitnodigingsmail, …  Al deze kennis is echt heel nuttig. Ik heb de info dan ook al gedeeld met andere Oekraïners die ik ken in België."

Kisp:Welke job hoop je te vinden in België?

Antonina:"In Oekraïne werkte ik als interieurdesigner. Ik hoop hier ook een job te vinden als interieurdesigner in de bouwsector. Nu durf ik nog niet goed solliciteren. Ik wil eerst mijn Nederlands verbeteren, en ook mijn kennis van de architectuurprogramma’s die jullie in België gebruiken is nog niet groot genoeg. Maar ik werk eraan, binnenkort ga ik ervoor!"

Kisp:Veel succes, Antonina!

 
 
 

Gepubliceerd op 6 mei 2024
Aangepast op 6 mei 2024

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Instapaper