Job shadowing: trajectbegeleiding in Murcia

Annelies Vidts

Zorgbegeleider Nederlands voor anderstaligen

Annelies zocht uit voor Kisp hoe het traject verloopt van anderstalige nieuwkomers in Spanje. Ze wierp ook een vakkundige blik op de aanpak van de taallessen daar!

Annelies:In december nam ik deel aan een internationaliseringproject van Erasmus+ voor trajectbegeleiders NT2 in het volwassenenonderwijs in Spanje. Ik heb er interessante en sympathieke mensen ontmoet! Ik heb  kunnen zien dat onze manier van werken aanleunt bij die van de Spanjaarden, maar dat er tegelijkertijd ook enkele verschillen zijn. We houden wel telkens hetzelfde doel voor ogen, namelijk migranten de hand reiken op een moment dat ze hun huis, werk, familie en vrienden hebben moeten achterlaten. 


We houden hetzelfde doel voor ogen: migranten de hand reiken op een moment dat ze hun huis, werk, familie en vrienden hebben moeten achterlaten.


Eerste stop: asielcentrum Accem

Annelies:Het asielcentrum Accem zet zich voornamelijk in voor internationale bescherming, armoede en asielzoekers. Het is voor migranten de eerste officiële manier om ontvangen te worden, tot wanneer het ministerie hen een officiële plaats aanwijst (dit duurt normaal 2 à 3 maanden).

Bij Accem krijgen de asielzoekers een kleine uitkering om in hun basisbehoeften te voorzien. Ze hanteren verder 4 pijlers, waar de asielzoekers altijd recht op hebben:

403706871_7226491984068546_4446904210433040722_n.jpg

  • taal
  • psychologie
  • juridische assistentie
  • opleiding en werk

Het asielcentrum bestaat uit 1 coördinator, 2 onthaalmedewerkers die dag en nacht voor permanentie zorgen, 64 inwoners en een 40-tal vrijwilligers.

Studentenkomen hier ook stage lopen. Accem staat niet in direct contact met een school voor volwassenen, ze hebben immers zelf leerkrachten in dienst. 


Tweede stop: centrum voor volwassenenonderwijs CEA Infante

Annelies:In Murcia zijn er 16 scholen voor volwassenenonderwijs. De grootste - met 1800 studenten en 40 lesgevers - is CEA Infante: Centro de education de adultos Infante.

Algemene werking

Het kader van de school bestaat uit een algemeen directeur, financieel directeur en opleidingsverantwoordelijke. Alle drie geven ze verplicht ook nog 50% les om de verbinding met de cursisten te behouden. ’s Avonds wordt het centrum afgesloten door een receptioniste.  

Alle cursussen bij CEA Infante zijn gratis. De school biedt zowel formele- als niet-formele opleidingen aan. Spaans voor anderstaligen behoort tot de niet-formele opleidingen. Dit wil zeggen dat je op deze school geen certificaat kan behalen voor cursussen Spaans. 

Werkpuntjes

Gratis onderwijs zonder het behalen van een certificaat zorgt er wel voor dat de lessen didactisch weinig uitdagend zijn en de lesgevers niet cursistgericht werken. Zo hanteren ze bijvoorbeeld geen actieve werkvormen, en doen ze niet aan differentiatie. 


Trajectbegeleiding in Spanje: minder uitgebouwd dan bij ons
Het volwassenenonderwijs in Spanje kent geen voltijdse trajectbegeleiders. Het zijn telkens lesgevers die geen volledige lesopdracht hebben, en hun uren aanvullen met trajectbegeleiding. De leerkracht-trajectbegeleiders worden niet ondersteund door zorgbegeleiders, ze vangen de zorgvragen van hun cursisten zelf op.  


Cursussen Spaans voor anderstaligen
Binnen de opleiding Spaans voor anderstaligen biedt CEA Infante 3 niveaus aan, nl. A1, A2 en B1. Elk niveau duurt één schooljaar en alle modules zijn gratis. Wil je B2 of hoger gaan volgen, dan kan je terecht in een talencentrum en moet je betalen.

 

Derde stop: Murcia!

Annelies:Na het opnemen van al die informatie, vielen onze ogen ook op het charmante centrum van Murcia. Je kan hier in de maand december rondlopen op een kerstmarkt bij 20° en een blauwheldere hemel!

Het regionale park Las Salinas y Arenales de San Pedro del Pinatar - een waterrijk gebied van 856 hectare met zoutvlakten, duinen en stranden - ging ook niet aan ons voorbij. De flamingo’s en ooievaars stonden graag mee op de foto. :-)

Kisp:Wat wil je na deze studiereis doorgeven aan je collega’s?

Annelies:Ik wil graag 3 conclusies met hen delen:

  • Het migratiebeleid in België is zo slecht nog niet. We werken sneller formeel. De cursisten kunnen op deze manier sneller hun weg vinden in de maatschappij waarin ze terechtkomen en hun leven opnieuw opbouwen.
  • Bezoek Murcia! Het is meer dan de moeite waard en de warme mensen ontvangen jou met open armen.
  • Als afsluiter wil ik graag deze inspirerende, Spaanse quote meegeven: ”Sin prisa pero con alma”. Zonder haast, maar met ziel! 

black-woman-scooter-city-travel-person-with-bicycle-urban-eco-friendly-transportation-happy-young-female-electric-ride-with-smile-ready-morning-traveling-work-with-happiness.jpg

Gepubliceerd op 7 februari 2024
Aangepast op 4 maart 2024

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Instapaper