Werkplekleren in Finland

In november trok trajectbegeleidster Sarah Geernaert met Erasmus+ naar Helsinki in Finland. Op de agenda: een voorstelling van het Finse onderwijssysteem, met bijzondere aandacht voor beroepsonderwijs en werkplekleren in de zorgopleidingen.

Eerste opvallend feit: in Finland is onderwijs gratis voor iedereen, ook de studies aan een hogeschool of universiteit. Ook de warme maaltijden zijn gratis voor cursisten en docenten. Die lunch wordt trouwens geserveerd om 11u, nooit last van grommende magen daar. ;-) 

In Finland krijgt iedereen hetzelfde onderwijs tot de leeftijd van 15 jaar. Pas vanaf 16 jaar kunnen ze kiezen tussen verschillende studierichtingen. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen secundair onderwijs en volwassenenonderwijs. In de zorgopleidingen zitten 16-jarigen dus sowieso samen in de klas met volwassenen die zich bijscholen in de zorg.

De cursisten zorg worden goed omkaderd door psychologen, sociaal werkers en een arts. Een goed onderbouwde trajectbegeleiding dus! Ook ontspanning staat hoog op de agenda, daarvoor kunnen cursisten terecht in de (wettelijk verplichte!) stille ruimte. Ontspanning is trouwens geen privilege voor cursisten, ook de lesgevers beschikken over ontspanningsfaciliteiten zoals een sauna en een fitnessruimte.

De studiegroep ging ook een kijkje nemen in een lokaal woonzorgcentrum en een kinderdagverblijf, en natuurlijk mocht ook wat sightseeing in Helsinki niet ontbreken. Een boeiende reis, met veel inspiratie in de rugzak op de terugtocht!

Gepubliceerd op 21 december 2023
Aangepast op 17 januari 2024

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Instapaper