In het eerste semester trok Veronique De Mol, onze coördinatrice kwaliteitszorg, naar Sofia in Bulgarije voor Erasmus+. Het doel: zich verdiepen in collaboratief praktijkonderzoek. Op een juiste manier met data omgaan wordt immers steeds belangrijker. Hoe gaan we de verkregen data verwerken? Hoe gaan we dit allemaal zichtbaar maken? Vragen waar vele antwoorden op mogelijk zijn.
 

Why, How, What?
​​​​Samen met vijf Bulgaarse leerkrachten van onze gastschool en de deelnemers van de andere CVO’s, boog Veronique zich over de ‘Why, How, What’ van practitioner’s research. Waarom willen we een bepaald onderzoek doen? Hoe gaan we het aanpakken? Wat is ons eindproduct? Via case studies werden de onderzoeksvragen uitgediept.

Alles begint met de juiste vraag
Voor een goed onderzoek heb je een goede onderzoeksvraag nodig. Dit bleek toch niet zo eenvoudig te zijn. Aan de hand van de Litmus test (7 vraagjes) kunnen we onze onderzoeksvraag verfijnen en optimaliseren. Ook de 5x Why vragen kunnen daarbij helpen. Stel heel veel vragen om tot de essentie te komen. Belangrijk is ook om goed na te denken over hoe we onze data gaan verzamelen: bv. door (groep)interviews, enquêtes, literatuur enz… .

Samen zie je meer
Nadenken over een goede onderzoeksvraag doe je best niet alleen. Door hierbij collega’s te betrekken kan jij jouw onderzoeksvraag nog verder optimaliseren. In Sofia waren er alvast genoeg collega's aanwezig om inspiratie te bieden. Het was een leerrijke week!

 

Gepubliceerd op 6 februari 2023
Aangepast op 8 februari 2023

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Instapaper